Bel Lichtenvoorde op 0544374310  Bel Zutphen op 0575200002 

Seizoensklaar maken

Zomerklaar, kampeerklaar, seizoensklaar, ophalen uit de stalling-klaar. Wat bedoelen we daar nou mee? Bij Wisselink bedoelen we met seizoensklaar eigenlijk alles in één. Alles wat u moet doen wanneer uw kampeervoertuig langere tijd stil heeft gestaan tot vlak voordat u er weer mee weg gaat.


Zie de afbeeldingen voor een overzichtelijke samenvatting van onze tips 

                                                                                                                                                                    

De volgende punten wilt u zowel bij een camper als bij een caravan altijd als eerste controleren. Het liefst zodra u deze uit de stalling heeft opgehaald of zelfs als u nog bij de stalling bent:

  • Verlichting: Doen alle rem-, knipper-, stads-, mist- en/of reguliere lichten het nog?
  • Bandenspanning: Door het lange stilstaan kan deze zijn afgenomen. De ideale bandenspanning verschilt per voertuig, raadpleeg hiervoor een monteur of expert. Te weinig lucht vermindert het draagvermogen en teveel lucht vermindert het rijcomfort.
  • Bandenprofiel: Als u toch met de banden bezig bent, controleer dan ook meteen even het profiel van het loopvlak. Als deze scheef afslijt of minder dan 2,5 mm profiel heeft, kunt u beter actie ondernemen. Belangrijker is nog, of er tussen het profiel en op de zijkant van de band, de zogenaamde wang, geen droogtescheurtjes zitten. Hierdoor kunnen klapbanden ontstaan. De banden onder onze caravans, campers en vouwwagens slijten namelijk eerder door uitdroging van het rubber dan door slijten van het profiel.
  • Verwarming: Of u nou naar het altijd zonnige Zuid Spanje rijdt of in het onvoorspelbare Nederland blijft, het is altijd fijn om te weten of de verwarming het nog doet. De ontsteking hiervan luistert namelijk vrij nauw, een klein vuiltje of spinnetje kan hier al problemen mee veroorzaken.
  • Watersystemen: Door bevriezing kunnen kranen, leidingen of watertanken kapot of gebarsten zijn. Daarnaast zijn deze systemen ook zeer belangrijk voor de hygiëne van uw caravan of camper. Het is dan ook van belang om deze te reinigen, te vullen zoals u gewend bent en alles even goed door te laten lopen. Controleer hierbij of u nergens water ziet op plekken waar het niet hoort.
  • Koelkast: Controleer of deze nog naar behoren werkt door de caravan aan het stroom en de koelkast aan te zetten. Zo snel wordt de koelkast natuurlijk niet koud, maar als het goed is komt er dan binnen 5 minuten warme lucht uit het ventilatierooster. Ook een lekker sopje door de binnenkant van de koelkast kan natuurlijk nooit kwaad.
  • Elektriciteit: Ook niet onbelangrijk is om te controleren of alle elektriciteit binnen nog naar behoren werkt. Doen alle lampjes & lichten het nog? En de koelkast? De stopcontacten?


Bijna klaar om te gaan! Er zijn nog een aantal punten die niet meteen als eerste prioriteit gecontroleerd hoeven te worden, maar wel goed zijn om aan te denken vóór u met uw caravan of camper naar de camping rijdt. Voor beide is het belangrijk om de boiler weer te vullen en de (volle) gasflessen weer in het voertuig te plaatsen. Denk bij uw camper aan het controleren en waar nodig aanvullen van vloeistoffen als motorolie, remvloeistof, ruitenvloeistof, koelvloeistof, etc. en dat u de motor rustig warm rijdt. Deze heeft natuurlijk langere tijd stil gestaan, dus vermijd hoge toeren, maar schakel ook niet te vroeg door. Voor de mensen onder ons met een caravan is het dan nog van belang om de breekkabel te controleren, deze moet namelijk helemaal intact zijn. Ziet u een doorgesleten of gebroken draadje, dan is het zaak de kabel te vervangen. Ook de oploopdemper kunt u zelf controleren. De oploopdemper zorgt ervoor dat wanneer u afremt tijdens het rijden, dat de caravan met u mee afremt en vertraagt. Zet de caravan op de handrem en probeer de oploopdemper in te drukken en weer uit te trekken. Gaat dit erg zwaar? Dan is het goed! Daarna is het alleen nog van belang om eraan te denken dat u de mover accu van de druppellader haalt en weer terugplaatst en aansluit in de caravan.


Dan rest ons alleen nog de herinnering om uw caravan of camper af en toe eens goed in het zonnetje te zetten door deze grondig van binnen en buiten schoon te maken en onderhoud uit te laten voeren. Houd met dit laatste rekening met de grote drukte bij werkplaatsen in het hoogseizoen! Maak tijdig een afspraak of plan dit standaard ná uw vakantie(s).


Geniet van weer een nieuw kampeerseizoen!

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag!

Lichtenvoorde: 0544 - 374 310
Zutphen: 0575 - 200002

Lees meer over Wisselink Caravans & Campers