Klanten beoordelen ons met een 9.4!

Uw partner in de vrijheid van kamperen! Bel nu naar 0544-374310 voor Lichtenvoorde en 0575-200002 voor Zutphen

Rijden in de bergen

Rijden in de bergen met een caravan of camper vergt enige aandacht en ervaring. Zonder dat u het doorheeft gebruikt u de remmen constant en kunnen deze zelfs verbranden. Daarom nemen we u mee bij wat u wel of juist niet moet doen tijdens het rijden in de bergen met een caravan of camper.

Wat te doen tijdens een steile afdaling

Tijdens een afdaling geeft u heel licht gas en laat de de snelheid oplopen tot de maximale snelheid waarmee u nog veilig kunt rijden, vaak ergens tussen de 80 en 100 km per uur. Eenmaal deze snelheid bereikt, remt u in één keer af tot ongeveer 60 km per uur. Vervolgens geeft u weer langzaam gas totdat de optimale snelheid wederom bereikt is en zo herhaalt u het proces. Op deze manier zorgt u ervoor dat er slechts kortstondig op de rem wordt gereden tijdens het afdalen en telkens als u weer optrekt ontspannen de remmen zich en worden deze door de rijwind gekoeld. We raden het af om met wieldoppen te gaan afdalen omdat die de rijwind gedeeltelijk blokkeren waardoor de remmen niet goed koelen. Schakel ook de cruise-control uit tijdens het afdalen. Ongemerkt wordt hierdoor namelijk automatisch afgeremd en wist u dat uw remmen al binnen 30 seconden kunnen verbranden?


Wat NIET te doen tijdens een steile afdaling

  • Gebruik geen cruise-control
  • Rem niet constant
  • Haal niet in, maar blijf rechts


Wat te doen als de caravan in een slingerbeweging komt

  1. Rem tot ca. 60 km per uur en stop bij de eerst mogelijke parkeerplaats. Loop rondom de caravan, kijk of alles op het oog naar behoren is en let hierbij op de banden. Voel met uw hand even aan de velgen of deze niet te heet zijn geworden.
  2. Verleg waar mogelijk zware spullen van bovenin de caravan naar een lager punt en zo dicht mogelijk op de caravan-as.
  3. Controleer of de kogeldruk niet veel te laat of te hoog is. Door spullen van achterin de caravan naar voren te verplaatsen of andersom, kan er veel veranderen qua rijgedrag.
  4. Maak de watertanks en toilettank helemaal leeg. Door klotsend water kan er een slingerbeweging ontstaan, zeker als er een bijna volle watertank achterin de caravan zit.


Bekijk voor meer tips over rijden in de bergen met een caravan of camper de video's op deze pagina van de ANWB.


Wij wensen u veel veilige kilometers!Heeft u vragen?

Wij helpen u graag!

Lichtenvoorde: 0544 - 374 310
Zutphen: 0575 - 200002

Lees meer over Wisselink Caravans & Campers