Klanten beoordelen ons met een 9.4!

Uw partner in de vrijheid van kamperen! Bel nu naar 0544-374310 voor Lichtenvoorde en 0575-200002 voor Zutphen

Rijbewijs B/E

Is rijbewijs B voldoende?

Met een B-rijbewijs mag u in veel gevallen een caravan trekken, zeker nu de regelgeving per 19 januari 2013 wordt aangepast en en stuk eenvoudiger is geworden.

De regels vanaf 19 januari 2013

Een rijbewijs B volstaat zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan
750 kg. Is uw caravan zwaarder en heeft uw caravan dus een eigen gele kentekenplaat, dan mag de maximaal toegestane massa (gewicht) van de caravan plus de maximaal toegestane massa van de auto, bij elkaar opgeteld niet meer dan 3500 kg zijn.

Let op: Het gaat om de maximaal toegestane massa’s van de auto en de caravan zoals die op het kenteken staan!

Onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

Is de totaal toegestande massa meer dan 3500 kg, dan is alleen rijbewijs B onvoldoende en zult u een BE-examen moeten afleggen.

Wat de auto of de caravan feitenlijk weegt is niet van belang. Rijdt u bijvoorbeeld met een lege caravan of zit u alleen in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is. U kunt deze gegevens ook vinden op de website van de RDW als u uw kenteken van auto respectievelijk caravan opgeeft. Het maximaal trekgewicht van uw auto is niet van belang en ook niet of uw caravan overbeladen is.

Rijbewijs BE of B+(code 96)

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijsacategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Slaagt u voor dit examen kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+, maar met BE heeft u meer mogelijkheden.

De enige beperking die er voor het BE-rijbewijs geldt is dat de caravan niet meer dan 3500 kg mag wegen, maar dergelijke ‘gewone’ toer-caravans zijn er niet.

Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk door een kleine aanpassing van de maximale gewichten op het kentekenbewijs toch aan de wettelijke eisen te voldoen. U kunt bijvoorbeeld om onder 3500 kg te blijven het laadvermogen van uw auto en/of caravan administratief laten terugbrengen.

Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid waarbij aan de auto of caravan niets verandert. Deze administratieve aanpassingen kunnen later ook weer ongedaan gemaakt worden. De kosten per verandering bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vindt u op de site van de RDW (www.rdw.nl)

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag!

Lichtenvoorde: 0544 - 374 310
Zutphen: 0575 - 200002

Lees meer over Wisselink Caravans & Campers