Wij wensen u een fijn kampeerseizoen van 2024! Vragen? Bel 0544-374310 voor Lichtenvoorde en 0575-200002 voor Zutphen.

Rijbewijs B/E

Verhoging maximale gewicht van campers voor het B-rijbewijs!

In februari 2024 is het Europees Parlement eindelijk akkoord gegaan met de verhoging van het maximale gewicht van campers voor het B-rijbewijs. Dit betekent dat u i.p.v. tot 3.500, tot wel 4.250 kg met uw B-rijbewijs mag besturen.


Wanneer de nieuwe regel van kracht wordt, is nog niet duidelijk. Wat we wel zeker weten, is dat dit natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden biedt voor camperaars. Ook draagt dit bij aan de mogelijkheden campers te verduurzamen. Oftewel: Camperen wordt toegankelijker gemaakt voor een nog breder publiek.


Op deze pagina houden we u op de hoogte van de vorderingen.


B rijbewijs

Vanaf 19 januari 2013 trekt u met het B-rijbewijs al een caravan zonder eigen kentekenplaat - wanneer de maximum toegestane massa minder is dan 750 kg - of wanneer de combinatie maximaal toegestane massa van de auto en de caravan niet meer is dan 3.500 kg.


Wat de auto of caravan feitelijk op dat moment weegt is niet van belang. Rijdt u bijvoorbeeld met een lege caravan, zit u alleen of met het hele gezin in de auto, is de caravan overbeladen? Allemaal niet van belang. Evenals het maximaal trekgewicht van uw auto. Het gaat om de combinatie van de toegestane maximum massa van auto en caravan zoals aangegeven op het kenteken!


BE rijbewijs

Komt u boven de 3.500 kg uit? Dan heeft u een BE rijbewijs nodig, ook wel het aanhanger rijbewijs genoemd.


B+ (code 96) rijbewijs

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3.500, maar niet meer dan 4.250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijscategorie ingevoerd: Het rijbewijs B+ met code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Slaagt u voor dit examen dan kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+. 


Met BE heeft u echter meer mogelijkheden! De enige beperking die er voor dit rijbewijs geldt is dat de caravan niet meer dan 3.500 kg mag wegen, maar dergelijke 'gewone' toer-caravans zijn er niet.

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag!

Lichtenvoorde: 0544 - 374 310
Zutphen: 0575 - 200002

Lees meer over Wisselink Caravans & Campers